Frontera Sud

Solo Valiente. Alex Muñoz. 2007. 51′

El port de Tànger es un lloc de tràsit per on passen a diari quantitat de viatgers i de mercaderies en grans camions TIR cap a Europa.Per això hi viuen multitud de nens i adults esperant la seva oportunitat per amagar-se als baixos d’un camió. No son “sense sostre”. Els que venen de lluny opten per instalar-se entre els containers o en racó mes o menys amagat del port. Els tangerins passen un temps tornant a casa a recuperar forces fins al proper intent.Abdelghani es un d’aquests nens menors d’edat que han decidit deixar la seva familia al Sud del Marroc per intentar creuar a Europa.

Caravana contra la valla de la muerte. Alex Muñoz. 2005.22′

Ceuta, que sempre ha estat governada per la dreta, és la porta d’entrada a Europa per a milers de migrants subsaharians. Aquesta caravana, organitzada per una xarxa informal de persones i organitzacions europees, va anar la primera manifestació a favor dels migrants en la història de Ceuta. Va tenir lloc després de l’assassinat a tirs de més de 14 persones quan intentaven saltar la tanca fronterera.

Vodpod videos no longer available.

Campamento de Benyounes. Alex Muñoz/Colectivo Frontera Sur. 2005.  29′

Juny de 2005, bosc de Benyounes al Marroc a 2 Km de la tanca que separa Ceuta del Marroc. Com cada setmana trobem als ciutadans africans que esperen en aquest paratge l’oportunitat de creuar a l’estat espanyol, a Europa. Ens reunim amb el nostre geupo de treball i 2 persones del nostre col·lectiu. Discutim sobre moltes coses que ens preocupen i afecten. Després de la nostra posada en comuna decidim fer un document públic on es visualizen les realitats que vivim al Marroc com pais de transito.

La Foret. Alex Muñoz/Colectivo Frontera Sur. 2005. 33’35”
Al bosc de Benyounes, la foret com li deien els seus habitants, va ser la última etapa d´un llarg viatge per milers de personas provinents del Africa subsahariana. Molt a prop de la tanca que separa Ceuta del Marroc s´establien durant un temps variable, abans de franquejar l´últim obstacle en el seu camí cap a Europa, cercant una vida millor. De vegades fugint de guerres, de persecucions polítiques, de la fam o d´una precaria situació económica. I moltes vegades de tot plegat. Durant anys, els migrants pasaven per aquest bosc i després d´unas setmanes o messos aconseguien arribar a Ceuta. A finals del 2004, la Unió Europea comença a posar-se d´acord amb el Marroc en lo relatiu a la subcontractació del control de la frontera hispano marroquí. Els habitants de , la foret començen a sentIr de seguida els efectes d´aquest acord: augmenten les devolucions il.legals i els maltractaments per part de la guardia civil, s´instal.len controls policials als voltants de la foret, s´els impideix l´accés al aigua potable, atacs militars al campament en els que es realitzen detencions masives i violacions com a arma de guerra. La frontera està tancada. Violacions sistemàticas dels drets humans finançiades amb els impostos dels ciutadans de la democràtica Unió Europea. Els migrants s´autorganitzen en espais com aquests i construeixen espais i reds de suport en territori marroquí, enfrontant-se i resistint de aquesta manera a les polítiques europeas. Al bosc de Benyounes s´organitzen en torn a les sevas comunitats d´origen. En Febrer de 2005 decideixen entre totes les comunitats gravar aquest video per visibilitzar la seva situació, en el que denuncien la violació sistemàtica dels seus drets humans, l´absolut abandonament que pateixen per part de ongs, asociacions e institucions defensoras dels drets humans i en el que reclamen la seva condició de ciutadans i exigeixen els seus drets com a éssers humans.
Vodpod videos no longer available.

Antonio y Mustafa. Alex Muñoz. 2003.

Antonio va arribar a Barcelona desde un petit poble cordobes al any1953. Mustafa va arribar al 2003 desde Kurigba, Marroc. Les experencies que els 2 van viure per a arribar a ser part de la nostre societat son tant semblants que de vegades semblan la mateixa vida, la mateixa historia.

Frontera Sur.  Alex Muñoz/Colectivo Frontera Sur.  2002. 13′

En la frontera, la linea com principi de propietat adquireix la seva major dimension, definint fisicamente l’esfera de les relacions. Diàriament, aquells que la transgreden, reconstruïxen aquestes lineas inmaginarias, redefineixen la geografia tradicional i ocupen els no-llocs, on “els altres” existeixen de forma temporal. “Els altres”, els no ciutadans, són fantasmagoricas peces intercambiables d’un mercat flexible. Són éssers gairebé invisibles permanentment controlats per la tecnologia. Amb el pretext d’una major seguretat ciutadana se’ls aparta dels espais publicos, reservats per als ciutadans amb drets. La frontera, imprescindible per a justificar una difusa identitat europea, és mantinguda mitjançant la militarizacion fronterera, i vigilada i explotada per ONGs i multinacionals.

Vodpod videos no longer available.

Temporary Existences, Fluctuating Space Slideshow. Alex Muñoz  4’36”

Vodpod videos no longer available.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: