VideoLab

>/ VideoLab >> Espai de experimentació i producció audiovisual.

… Any 2012 (Activitats programades per a Gener – Juny de 2012):

 VL1> Taller per a la creació col·lectiva d’una pel·lícula sobre la vivència dels joves a Arbúcies.

Dirigit a joves, nois i noies, d’Arbúcies i rodalies motivades a endegar un procés creatiu obert i participatiu on totes les veus tindran el mateix pes. Amb una part tècnica, on explorarem com treure-li el màxim profit a els seus mòbils, càmeres digitals i domèstiques i les eines de edició i muntatge, i una part pràctica, de exercicis i realització de peces de vídeo de curta durada, aquest taller vol presentar un ventall de coneixements i aprenentatges des d’on aprofundir la narració i representació del nostre voltant.

Es realitzaran subgrups de treball (Espai Obert, Centre Obert i altres) per tal d’afavorir la participació de diferents joves vinculats a diferents espais i activitats.

Ens trobarem cada dimecres de 17.30 a 19.30h a l’Espai Jove de l’Hotel d’Entitats. Inici dimecres 15 de febrer / Finalització 18 d’abril.

VL2> Vídeo documentació del procés participatiu de creació d’un skatepark per part dels i les joves d’Arbúcies

Projecte motivat per el col·lectiu d’arquitectura Straddle3 i en col·laboració amb l’ajuntament d’Arbúcies, els i les joves d’Arbúcies dissenyaran i construiran de manera participativa un skatepark per tal de que respongui a les seves necessitats i desitjos. Obirar, conjuntament amb els i les joves, realitzaran la vídeo documentació de tot el procés.

VL3> Vídeo Fòrums

Es realitzaran tres vídeo fòrums destinats a diferents col·lectius de diferents poblacions del Montseny que promoguin el diàleg i la reflexió crítica de temàtiques properes que afecten en el territori. La metodologia que proposem combina l’ús del vídeo documental com una eina crítica de reflexió i per altra banda, un taller participatiu o un debat obert que permet treballar els aspectes més vivencials i personals per tal de posar-los en comú i transformar-los.

Vídeo Fòrum 1 “Aquest conte no s’ha acabat” (24′) i Taller de relat de contes

Volem reflexionar sobre els models i referents que transmeten els comptes infantils i tradicionals i sobre com influeixen en la construcció de les seves identitats de gènere. Un cop visionat el documental les mateixes realitzadores del vídeo duran a terme un taller on podran participar nens i nenes així com pares i mares conjuntament per tal de analitzar més específicament els rols i models que presenten els contes infantils i construiran un conte canviant els models tradicionals per altres que mostrin una diversitat de les identitats de gènere i escapin de les construccions tradicionals de la masculinitat i feminitat.

 Sinopsis “Aquest conte no s’ha acabat”: Prenent com excusa els contes infantils, diferents veus reflexionen entorn de quins són els models i referents sobre els quals estem construïdes i fins a quin punt aquests models condicionen la nostra forma d’entendre i estar en el món. Un documental que tracta sobre la necessitat de transformar. (http://www.catalanfilmsdb.cat/ca/produccions/documental-curtmetratge/aquest-conte-no-sha-acabat/2667/)

 Vídeo Fòrum 2 “Els valors dels joves a través del Hip hop” (47′) i debat amb el realitzador i una personalitat del món del Hip Hop

Aquesta activitat vol desenvolupar una reflexió i intercanvi amb els i les joves d’arbúcies sobre les maneres d’expressió identitàries dels i les joves, els seus valors en relació al món que els envolta, les seves necessitats d’expressió i participació a la societat, i les seves expectatives i desitjos sobre allò que volen a la vida. El passi d’un vídeo on els protagonistes són joves manresans de l’escena del Hip Hop serà la base per posar en comú amb els joves d’Arbúcies les seves necessitats i inquietuds en quant a la seva participació social i les vies i canals d’expressió que tenen. Després del passi del vídeo es realitzarà un debat amb el realitzador i un músic de hip hop protagonista del vídeo.

Sinopsis: El Hip Hop avui dia ha calat en tots els estrats socials. En aquest vídeo fem servir la cultura Hip Hop per parlar dels valors dels joves a Manresa però podria ésser a qualsevol altre indret de Catalunya. Realitzat amb una beca de la regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Manresa. (http://www.hiphopmanresa.blogspot.com/)

 Vídeo Fòrum 3 “Els Fils de Penèlope” (50′) i debat amb les realitzadores. Dia 9 de març a les 22h a la LLar de Jubilats d’Arbúcies.

Amb aquesta activitat es vol duur a terme una reflexió sobre la situació de les dones en el món rural, sobre com conviuen tradicions i canvis en el món rural i el paper de les dones com agents de canvi i desenvolupament. Ademés té com a objectiu trencar la visió tòpica que tenim de la dona als països musulmans. En concret a través de la seva complexa situació social en l’àmbit rural, víctimes de la societat patriarcal i alhora potents agents de canvi i desenvolupament. El tema eix és la tensió que viuen les dones entre la voluntat d’emancipació i el pes de la tradició.

Sinopsis: Al poble amazigh de Achich, al sud-oest del Marroc, la majoria dels homes han migrat a Europa. Desafiant la resistència al canvi de la gent gran, les dones es qüestionen els rols de gènere tradicionals i s’uneixen per buscar alternatives d’autonomia. Com en el mite de l’Odissea, les Penèlopes d’ Achich volen teixir, però no per esperar a Ulisses. Filant xarxes i estrenyent el vincle entre aquí i allà, manegen les trames per orientar el seu propi destí.

… Any 2010

Formació digital per als i les joves d’Arbúcies
Obirar en col·laboració amb Eclèctica Dv va realitzar 2 tallers per a l’ús de plataformes digitals per crear un programa de televisió per internet en directe (streaming vídeo). Amb aquests tallers es vol contribuir a la participació social i cultural dels joves, mitjançant la reducció de la barrera digital (formació en televisió per internet) i la promoció del programari lliure (a través de la formació en tecnologies lliures per fer live video streaming). Concebim les tecnologies no com un objecte de consum sinó com una possibilitat de creació i expressió dels i les joves a la vegada que volem sensibilitzar en les qüestions de gènere (per ex les noies també poden participar d’allò tecnològic) i les qüestions de la diversitat cultural (a través del llenguatge audiovisual treballar la convivència de les diferents cultures / subcultures entre joves).

“Realitza la teva emissió de vídeo en directe per internet amb programari lliure”: Vols descubrir com fer televisió per internet? Vols crear el teu propi canal? Vols fer-ho sense gastarte un duro? Aprendras les millors receptes per a cuinar una emisió de vídeo en directe amb programari lliure. Dissabte 4 i 11 de desembre 2010 a l’Hotel d’Entitats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: