MediaLab

Media Lab Obirar />

Laboratori de creació i experimentació amb medis digitals en el Montseny

 MediaLab Obirar és un equip de persones multidisciplinar que treballen pel desenvolupament de projectes culturals i educatius de caràcter tecnològic que apropen la cultura, la creació i les noves tecnologies a la població del Montseny. D’aquesta manera volem donar resposta per una banda a l’escletxa digital 2.0 que existeix en les zones rurals, i per l’altra afavorir la descentralització de la creació i producció de continguts culturals més concentrades a les ciutats.

Quan ens referim a l’escletxa digital avui dia, ens centrem en un nou fenomen que es refereix més a una qüestió de capacitació i ús de les tecnologies, d’accés a la informació i els coneixements i a la capacitat de produir continguts fent un ús estratègic de les tecnologies més col·laboratives, participatives i obertes que permeten a les persones esdevenir actives en la construcció del seu món i del mon que els envolta. Més enllà de la relació passiva amb les tecnologies, com a persones receptores de informació o consumidores de jocs i entreteniment, busquem implicar de manera activa a nenes, nens, joves, persones adultes i grans en l’ús de les tecnologies com a medis de expressió, creació, representació, relació, aprenentatge i transformació.

 A MediaLab Obirar tenen cabuda tant les velles com les noves tecnologies, entenent tecnologia de manera molt amplia1 i arrelada a les necessitats i desitjos de les persones i la comunitat. Ens proposem investigar i recuperar sabers i formes de fer ancestrals per remixar-los amb els nous coneixements i noves tècniques. Volem integrar diversitat d’usos i pràctiques que abastin des de les tecnologies de la informació i la comunicació fins a les ecotecnologies, de creació artística, domèstiques o de producció. Volem treballar amb la filosofia del reciclatge, el collage i l’artesania, combinant tecnologies low-tech i high-tech prioritzant aquelles mes econòmiques i/o gratuïtes a l’abast de les persones.

 Una de les nostres fonts d’inspiració son els i les hackers enteses com a persones que treballen amb gran passió i entusiasme per allò que fan. D’aquí que el terme “hacker” no es redueix a l’àmbit informàtic sinó que es pot extrapolar a altres activitats com l’ artística, artesanal, científica, esportiva, etc. Les hackers creuen que compartir informació i coneixements es un deure ètic i la seva força radica en el treball entusiasta i en xarxa de centenars de milers de persones en tot el mon sense altre motivació que contribuir a un be comú. Un bon exemple es la Wikipedia, que als pocs anys de la seva aparició va provocar la desaparició de Encarta, la enciclopèdia de Microsoft. Cap empresa per molts mitjans que tingui pot competir amb una comunitat de persones que treballen en xarxa, compartint coneixements desinteressada i apassionadament en favor del be comú.

 Per altra banda, la comunitat de programari lliure ens ensenya que si es pot guanyar la partida a multinacionals de programari privatiu contra comunitat de programari lliure, es poden guanyar altres partides contra objectius que posen en perill el be comú i les nostres llibertats, ja siguin a nivell alimentari, sanitari, educatiu,etc…

 D’aquesta manera, MediaLab Obirar vol ser un espai d’experimentació i trobada, que generi processos oberts, participatius i apassionats d’aprenentatge. Per això aplicarem eines i processos de treball de codi obert. Obrir el codi significa per a nosaltres augmentar les llibertats a través de la comprensió i alteració del funcionament de les coses.

1Entenem per tecnologia el conjunt de sabers que faciliten l’adaptació al medi ambient i satisfan necessitats i desitjos de les persones. La tecnologia no és un dispositiu aïllat, sinó la societat mateixa, reflex dels desitjos, anhels i necessitats de les persones i grups que intervenen en ella.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: